Novosti

Predstavljanje kazališne sezone 2024./2025.

Predstavljanje kazališne sezone 2024./2025.Iz kazališta — 18. lipnja 2024.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u sezoni 2024./2025. zaokružuje polovicu mandata aktualne uprave koja je pokrenula brojne projekte, partnerstva te proslavila mnoge uspjehe i uvela novitete. Čak devet Nagrada hrvatskog glumišta u jednoj sezoni, popunjenost dvorane od skoro 95 posto te više od 5500 prodanih pretplata, znak je zadovoljstva publike, a u sezonama koje slijede, HNK u Zagrebu obilježit će 130. obljetnicu postojanja zgrade kazališta koju će posebno proslaviti i ukazati na dugovječnost i važnost HNK-a u Zagrebu kako u hrvatskom, tako i u europskom teatarskom okruženju. 

Nagrade koje su osvojile naše predstave i umjetnici jasan su signal ostvarenih umjetničkih dosega, a posebno nas veseli velika popunjenost dvorane kao i rekordna prodanost pretplata. Sezona koja je pred nama prikazat će, uz reprizne uspješnice u drami, operi i baletu, 11 premijernih naslova koji su osmišljeni sukladno zadanoj misiji HNK-a u Zagrebu, balansirajući između klasičnih i suvremenih te hrvatskih i svjetskih naslova u sve tri umjetničke cjeline, rekla je intendantica Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu dr. sc. Iva Hraste Sočo dodavši kako se nastavlja i međunarodna suradnja sudjelovanjem u međunarodnim organizacijama, kao što su Opera Europa, gdje osobno sudjeluje i u upravnom odboru, kao i na World Opera Forumu, ali i u European Theatre Convention i Fedora platformi te dramskim EU projektima Prosperu i Stages.
Koprodukcijskom suradnjom s vodećim europskim teatrima i gostovanjima, dodatno ćemo afirmirati HNK u Zagrebu u europskim okvirima, rekla je intendantica Iva Hraste Sočo.
Repertoar iduće sezone bit će raznovrstan, od velikih dramskih ansambl-predstava, hrvatskih i kanonskih naslova svjetske operne umjetnosti, ali i predstava za djecu, baletnih koncerata sa svjetskim zvijezdama te klasičnih, neoklasičnih i baleta suvremenog izričaja. HNK u Zagrebu domaćin je i prestižnih, međunarodnih festivala i foruma. Ove sezone predstavit će drugo izdanje Zagrebačkog opernog festivala, čiju su prvu inačicu publika i kritika pozitivno ocijenile.

S novom sezonom počinje i mandat nove ravnateljice Drame, međunarodno priznate i nagrađivane dramatičarke Tene Štivičić, koju je Intendantica pozvala kako bi se ostvarila nova pozitivna energija sa sjajnim dramskim ansamblom zagrebačkoga HNK-a. Tena Štivičić sezonu će obogatiti i izborom suvremenoga dramskog teksta kao četvrtog premijernog naslova u sezoni.
Najavljujemo otvorenje dramske sezone predstavom Kralj Gordogan Radovana Ivšića u režiji Renea Medvešeka, redatelja čiji autorski potpis naši gledatelji već dobro poznaju. Kralj Gordogan Ivšićev je magnum opus, djelo monstruoznih asocijacija, iznimne poetske i političke snage koje vjerno prikazuje svu okrutnost moći. Iduća premijera bit će velika ansambl predstava prema romanu Zastave Miroslava Krleže koju će postaviti redatelj Ivan Planinić, a adaptaciju zajedno s redateljem Mirna Rustemović i Dubravko Mihanović. Nakon deset godina u HNK u Zagrebu se vraća i Jernej Lorenci u čijoj ćemo režiji gledati Zločin i kaznu Fjodora M. Dostojevskog, čiju adaptaciju radi s dramaturgom Dinom Pešutom, rekla je Tena Štivičić.
Nastavljaju se i novi izvedbeni eksperimenti, projekti koji propituju nove kazališne i interdisciplinarne forme u prostoru Tonske dvorane. U planu su i diskurzivni projekti u sklopu projekta STAGES kao i kazališni laboratorij u kojemu će se omogućiti autorima da razvijaju nove projekte, propituju i istražuju ideje uz produkcijsku i umjetničku podršku Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Opera HNK u Zagrebu tijekom 164. sezone planira nastaviti ostvarivati svoje ciljeve temeljene na razmišljanju o nacionalnoj pozornici kao čuvaru kulturnoga nasljeđa, ali i suvremenih tendencija, uz osluškivanje želja publike. 
Osim najuspješnijih izdanja iz proteklih sezona, pripremamo tri premijerna naslova (Paraćeva Judita, Massenetov Werther i Dvořákova Rusalka). U rujnu nas očekuje drugo izdanje Zagrebačkoga opernog festivala na kojemu će svoje najuspješnije produkcije prikazati 5 europskih kazališta. Nastavljamo i s koncertnim programima u kazališnom foajeu te s izvedbama u Galeriji Klovićevi dvori, a oni najmlađi moći će uživati u novome premijernom opernom naslovu za djecu — Gita i skriveni svijet, istaknula je ravnateljica Opere Željka Barišić Pulig napomenuvši kako mlade operne umjetnike kontinuirano podupiru stipendijskim programom i Opernim studijem te kako im je osobito drago vidjeti da je Opera HNK u Zagrebu relevantan čimbenik u europskim kulturnim krugovima.
Predvođeni šefom dirigentom, maestrom Pierom Giorgiom Morandijem, Opera nastavlja svoju umjetničku viziju u sezoni pred nama: Uz iznimne prvake i soliste HNK-a u Zagrebu, i u sljedećoj sezoni u našim predstavama slušat ćete interpretacije opernih solista koji su već osvojili europske i svjetske pozornice. Kao šef dirigent, ponosan sam što smo u proteklim dvjema sezonama dosegnuli izvedbenu razinu europskih opernih kuća, a tim putem nastavljamo koračati i u sezoni koja je pred nama.

Baletnim gala koncertom Roberta Bollea i drugih međunarodnih gostiju započet će nova baletna sezona, a ravnatelj Baleta Massimiliano Volpini najprije je najavio povratak publici omiljenoga koreografa Edwarda Cluga koji će, nakon velikog uspjeha baleta Peer Gynt, postaviti balet Petruška Igora Stravinskog u potpuno novoj produkciji.
Uz Petrušku, izvest će se i Žar-ptica Maše Kolar, cijenjene hrvatske koreografkinje i trenutačne ravnateljice Baleta u Rijeci. U travnju planiramo poseban projekt s Muzičkim Biennaleom, večer triju koreografija − tri različita skladatelja povezana s tri različita koreografa. Eksperimentalan i inovativan projekt u kojem su koreografi, odabrani od Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, te skladatelji koje je odabrao Muzički Biennale Zagreb, dobili temu Prekinute veze na koju moraju usporediti i kombinirati glazbu i ples kroz stimulativni kreativni proces. I Balet HNK, osnivanjem Baletnog studija, dodatno će pojačati skrb za mlade hrvatske plesače kako bi se ojačao hrvatski baletni korpus u našem ansamblu.Posljednja premijera sezone bit će posvećena slavnom koreografu Rolandu Petitu, čija će se dva bezvremenska remek djela Carmen i Arležanka izvesti u lipnju 2025. godine.
Tijekom sezone reprizirat će se Hamlet Lea Mujića, Peer Gynt Edwarda Cluga, Večer dvaju koreografa McGregora/Volpinija, balet Giselle Josea Martineza te popularni Orašar Vladimira Malakhova.
Sve su to naslovi koji su polučili izniman uspjeh i postigli izvanrednu povezanost zagrebačke publike s Baletom HNK u Zagrebu.

UPIS PRETPLATE

Upis pretplate putem weba počinje 18. lipnja, a na blagajni kazališta od 2. rujna.
Publiku očekuje 13 atraktivnih pretplata koje će im omogućiti pristup vrhunskim dramskim, opernim i baletnim izvedbama po prihvatljivim cijenama.
Informacije o pretplati mogu se dobiti telefonski: 01 4888 460 / 414 ili na e-adresi: pretplata@hnk.hr.
Uz pomoć glavnog sponzora kazališta Mplusa, Business Process and Technology Outsourcing (BPTO) vertikale Bosqar Investa, zagrebački HNK i u sljedećoj sezoni nastavit će osuvremenjivati svoj pristup podršci pretplatnicima.

Pročitaj i…

Prijavite se na HNK newsletter.